با سلام خدمت خوانندگان عزیز و عاشقان علم و دانش! امروز با مطلب آموزشی تست ترانس با مولتی متر دیجیتال خدمت شما هستیم. ترانسها به طور کلی به دو دسته ترانسهای افزاینده و کاهنده تقسیم میشوند. مثلا شارژرها یک نوع ترانس کاهنده هستند. عموما ترانسها یا همان ترانسفورماتورها به طور کلی به دلیل کار مداوم، بیش از حد گرم میشوند به گونهای که ممکن است یکی از اتصالات ترانسفورماتور ذوب شود یا امکان دارد در یکی از سیمها شکسته شود که در نتیجه معیوب خواهد شد. همچنین پیشنهاد میکنیم که مطلب مربوطه را بخوانید.
شما میتوانید با استفاده از مولتی متر، هر ترانس از جمله ترانس شارژر تلفن یا شارژر گوشی و یا حتی شارژر لپتاپ را هم تست کنید. در تست ترانسفورماتور یا همان ترانس، در یک تست پیوستگی، شما ترانسفورماتور را از برق جدا نموده و با استفاده از عملکرد اهممتر، مقاومت را در هر دو سیم پیچ ورودی و خروجی بررسی مینماید که در ادامه به بررسی و انجام این روشها میپردازیم پس با ما همراه باشید.
نکات قابل تامل پیش از تست ترانس با مولتی متر دیجیتال
ترانسفورماتور یک دستگاه القایی الکتریکی است و فقط با جریان متناوب (AC) کار میکند. این دستگاه از یک سیم پیچ اولیه و ثانویه تشکیل شده است. هر سیم پیچ ممکن است به دور هسته فلزی خود پیچیده شود و یا هر دو سیم پیچ آن دور یک مرکز باشند. در هر صورت، ترانسفورماتور به شکل یکسان فعالیت خواهد کرد.
برق متناوب به سیم پیچ ورودی باعث به وچود آمدن یک میدان مغناطیسی در هسته خواهد شد که به نوبه خود باعث ایجاد جریان در سیم پیچ ثانویه خواهد گردید. نسبت ولتاژ سیم پیچ اولیه به سیم پیچ ثانویه با تعداد سیمپیچهای سیمپیچ متناسب است. در یک ترانسفورماتور کاهنده، پیچش سیم پیچ ورودی بیشتر از سیم پیچ خروجی خواهد بود بنابراین ولتاژ خروجی کمتر از ولتاژ ورودی است. در سمت دیگر و در یک ترانسفورماتور افزاینده، این موارد بالعکس خواهند بود.
تست ترانس با مولتی متر دیجیتال؛ ترانس خروجی
قبل از اینکه بتوانید ولتاژ خروجی را روی ترانسفورماتور آزمایش کنید، اول باید پایانههای سیم پیچ خروجی را کشف نموده و دوم، ترانسفورماتور باید به برق متصل باشد. برای اطمینان از قرائت دقیق، ولتاژ ورودی را با مولتی متر بررسی نمایید. توجه داشته باشید که شمارهگیر را تنظیم کنید تا ولتاژ AC را در محدوده مناسب بخواند (معمولاً 200 VAC) و لبههای ورودی را به ترمینالهای ورودی متصل نماید.
اگر ترانس به پریز برق متصل شد، به سادگی پرابها (سیمهای مشکی و قرمز) را به شکافهای خروجی وارد کنید فقط توجه داشته باشید که در مدار خانگی، باید قرائت نزدیک به 125 ولت را به دست آورید.
اکنون دامنه ولتاژ را پایین آورده و ولتمتر را به پایانههای خروجی متصل کنید. اگر ترانسفورماتور در جایی مانند صفحه کنترل سیستم گرمایشی نصب شده باشد، ترمینالهای خروجی آنهایی هستند که به سیمها متصل میشوند تا به سمت هر چه در حال تغذیه است، بروند. ضمنا، نیازی به قطع این سیمها نخواهد بود زیرا فقط باید پرابهای مولتیمتر را به ترمینالها متصل کرده و عدد نشانداده شده بر روی صفحه مولتی متر را یادداشت کنید. عدد نشان داده شده باید نزدیک به خروجی مورد انتظار ما از ترانس باشد.
تست پایداری ترانس برق و تست ترانس با مولتی متر دیجیتال
یک تست پیوستگی به شما می گوید که آیا سیمپیچ داخل ترانس معیوب است یا خیر. برای انجام این آزمایش، ترانسفورماتور باید کاملاً از منبع تغذیه و برق جدا و هیچ جریان برقی نداشته باشد.
اینک مولتیمتر را تنظیم کنید تا مقاومت در برابر اهم (Ω) را بخواند. قرائت مقاومت بسیار زیاد یا بینهایت نشان دهنده ترانس یا همان ترانسفورماتور معیوب است. اگر از DMM یا همان مولتی متر دیجیتال استفاده میکنید، مقاومت بینهایت با OL بر روی صفحه نمایش نشان داده میشود. همان تست را روی لیدهای خروجی که ممکن است با X1 و X2 مشخص شده باشند، انجام دهید. اگر هر یک از سیمپیچها مقاومت بینهایت یا OL را ثبت کردند، ترانسفورماتور باید تعویض شود.