آموزش مجازی

آشنایی با تجهیزات ساخت دستگاه جوجه کشی

آشنایی با تجهیزات ساخت دستگاه جوجه کشی

اگر به دنبال ساخت دستگاه جوجه کشی هستید، باید بدانید که لوازم، وسایل یا تجهیزات جوجه کشی چه مواردی هستند. همچنین، می‌بایست اطلاعاتی نیز پیرامون شرایط نگه‌داری از تخم‌مرغ داشته باشید تا جوجه‌های احتمالی به خوبی رشد کنند. واقعیت آن است که تخم‌مرغ‌ها نیاز به اکسیژن دارند و به مرور زمان آب از دست می‌دهند بنابراین به هوای تازه احتیاج خواهند داشت و باید در دمای مناسب قرار بگیرند. به علاوه، تخم‌مرغ‌ها خیلی سریع آلوده می‌شوند به همین خاطر به محیط تمیزی نیاز دارند. اینک در این قسمت از فروشگاه اینترنتی بهنام رباتیک، می‌خواهیم قیمت روز و موجودی دقیق لوازم و تجهیزات جوجه کشی را به همراه راهنمای کامل و جامع از این وسیله در اختیارتان قرار دهیم.

فهرست مطالب

تجهیزات جوجه کشی

هر دستگاه جوجه کشی به لوازم بخصوصی نیاز دارد که در ادامه مهمترین آنها را معرفی می‌کنیم:

جعبه مناسب برای ساخت دستگاه جوجه کشی

با در نظرگیری تعداد تخم‌مرغ‌هایی که می‌خواهید در دستگاه جوجه کشی بگذارید، به جعبه‌ای مناسب نیاز خواهید داشت. به این ترتیب، حتماً تعداد تخم‌مرغ مدنظر را مشخص و سپس جعبه با سایز دلخواه را خریداری نمایید. طبیعی است که هر چه اندازه جعبه و باکس کوچکتر باشد، انرژی کمتری نیاز خواهد بود تا دمای آن بدرستی تنظیم گردد.

اصلاً احتیاجی نیست که جعبه بخصوصی خریداری شود بلکه فقط باید هوا در آن جریان داشته باشد تا اکسیژن مورد نیاز تخم‌مرغ‌ها تأمین شود. پوسته تخم‌مرغ دارای منافذ است و اجازه می‌دهد تا کربن دی اکسید خارج و اکسیژن وارد گردد. با این اوصاف، جعبه مخصوص ساخت دستگاه جوجه کشی بهتر است چیزی شبیه پنجره داشته باشد تا بتوانید از بیرون فرآیند جوجه شدن تخم‌مرغ‌ها را مشاهده کنید.

هیتر یا گرمکن برای ساخت دستگاه جوجه کشی

سایز جعبه یا باکس، مقدار هوایی که وارد یا خارج می‌شود و همچنین دمای محیط، بر انرژی مورد نیاز جوجه کشی تأثیر می‌گذارد. برخی از دستگاه‌های جوجه کشی پیشرفته از المنت‌های گرم‌کننده با وات پایین بهره می‌برند. برای مثال، دستگاه Little Giant هیتر 40 وات و Hova-Bator هیتر 25 وات دارند. لازم به ذکر است که دستگاه بزرگتر Sportsman 1502 نیز به یک هیتر 225 وات مجهز می‌باشد.

ترموستات مخصوص ساخت دستگاه جوجه کشی

تنظیم دمای دستگاه جوجه کشی برای بارور شدن تخم‌مرغ‌ها امری کاملاً ضروری است. جوجه‌های در حال رشد داخل تخم نسبت به دمای محیط حساس هستند. بر این اساس، یک ترموستات سالم به شما کمک می‌کند که دمای محیط را بدرستی تنظیم کنید. دمای غالباً تأیید شده برای اکثر پرندگان، 37.5 درجه سانتی‌گراد است. با این حال، استثنائاتی نیز وجود دارد. مثلاً جوجه‌های بوقلمون به دمای حدوداً 36 درجه‌ای برای رشد نیازمند هستند.

کنترل‌کننده رطوبت برای ساخت دستگاه جوجه کشی

کنترل رطوبت جوجه کشی به مقدار آب قرار گرفته درون دستگاه جوجه کشی مربوط می‌شود. به عنوان یک قانون کلی، هر چه آب بیشتر گردد، رطوبت دستگاه بیشتر خواهد شد. شما می‌توانید یک ظرف آب درون جوجه کشی بگذارید و بر حسب نیاز آن را پر کنید. برخی‌ها معتقدند که قرار دادن تکه‌ای ابر یا اسفنج درون ظرف آب، رطوبت را افزایش می‌دهد. این موضوع در دو سه روز ابتدایی فرآیند جوجه کشی اهمیت بسیار زیادی دارد.

رطوبت‌سنج مناسب برای ساخت دستگاه جوجه کشی

با یک رطوبت‌سنج می‌توانید رطوبت داخل دستگاه را تنظیم نمایید. البته در بازار رطوبت‌سنج‌های آنالوگ و دیجیتال وجود دارد. تمامی دستگاه‌های اندازه‌گیری، مقداری خطا دارند به همین دلیل تست و کالیبره کردن آنها پیش از استفاده باید صورت پذیرد.

چرخاننده تخم‌مرغ‌ها برای ساخت دستگاه جوجه کشی

همان‌طور که از نام این وسیله پیداست، تخم‌مرغ‌ها را می‌چرخاند تا زرده به پوسته نچسبد و جوجه تشکیل شده بتواند به خوبی رشد کند. همچنین، اگر ترجیح می‌دهید برای خرید این وسیله هزینه اضافی پرداخت نکنید، می‌توانید تخم‌مرغ‌ها را با دست بچرخانید. بهترین وسیله برای چرخاندن تخم‌مرغ‌ها، موتورهای گیربکس DC هستند که تعداد دورهای مشخصی دارند.

موتور گیربکس A60KTYZ با 1 دور در هر دقیقه

20 موجود در انبار

689,000 تومان
کد محصول: 80606001
ولتاژ

220 ولت

دور در دقیقه

1 دور در هر دقیقه

موتور گیربکس A60KTYZ با 2.5 دور در هر دقیقه

4 موجود در انبار

689,000 تومان
کد محصول: 80606002
ولتاژ

220 ولت

دور در دقیقه

2.5 دور در هر دقیقه

موتور گیربکس 50KTYZ با 2.5 دور در هر دقیقه

15 موجود در انبار

482,000 تومان
کد محصول: 80605002
ولتاژ

220 ولت

دور در دقیقه

2.5 دور در هر دقیقه

موتور گیربکس 50KTYZ با 1 دور در هر دقیقه

7 موجود در انبار

482,000 تومان
کد محصول: 80605001
ولتاژ

220 ولت

دور در دقیقه

1 دور در هر دقیقه

شمع مخصوص ساخت دستگاه جوجه کشی

شمع‌های دستگاه جوجه کشی نوعی چراغ خاص هستند که سبب می‌شوند تخم‌مرغ‌ها به اندازه کافی نواری گردند تا بتوانید داخلشان را ببینید که جوجه‌ها در چه وضعی هستند. با یکی از این چراغ‌های باکیفیت، امکان مشاهده تکان‌های جوجه و نحوه اکسیژن‌رسانی به آن فراهم خواهد شد. همچنین، اگر جوجه رشد نمی‌کرد، می‌توانید تخم‌مرغ خراب را خارج و آن را با یک تخم‌مرغ سالم جایگزین کنید.

نکات راهنما برای تولید جوجه با دستگاه جوجه کشی

پس از آنکه شما را با مهمترین تجهیزات جوجه کشی آشنا کردیم، می‌خواهیم چندین نکته راهنما را برای انجام این کار آموزش دهیم.

تنظیم دمای دستگاه جوجه کشی

بدون شک مهمترین فاکتور برای جوجه کشی موفق، تنظیم دمای دستگاه است. کوچک‌ترین تغییر در دما، سبب رشد سریع یا کُند جوجه‌ها و یا مرگ و نقص آنها خواهد شد.

همان‌طور که گفتیم، دمای 37.5 درجه‌ای برای اکثر پرندگان مناسب است. البته این دما مخصوص دستگاه‌هایی است که فن دارند هرچند جوجه‌کشی‌هایی نیز در بازار یافت می‌شود که فن ندارند. بر این اساس، اگر مالک یکی از جوجه‌کشی‌های بدون فن هستید، به خاطر بسپارید که هوای گرم به مرور زمان افزایش خواهد یافت و نیاز است تا هوای دستگاه مدام اندازه‌گیری شود.

صرف‌نظر از اینکه از کدام نوع جوجه‌کشی‌ها استفاده می‌کنید، بهترین نتیجه را زمانی دریافت خواهید کرد که دمای محیط بین 20 تا 25.5 درجه سانتی‌گراد و خودِ دستگاه نیز به دور از نور مستقیم آفتاب باشد. پیش از قرار دادن تخم‌مرغ‌ها، اجازه دهید تا دمای دستگاه به مدت 1 ساعت ثابت بماند. به علاوه، بگذارید تا خودِ تخم‌مرغ‌ها هم به دمای اتاق برسند. پس از تنظیم دما، به مدت 24 ساعت به آن دست نزنید.

قرار دادن و چرخاندن تخم‌مرغ‌ها

همزمانی که جوجه دارد از زرده تشکیل می‌شود، این قسمت از تخم‌مرغ‌ها سبکتر می‌گردد و به سمت بالا حرکت می‌کند. زمانی که تخم‌مرغ چرخانده می‌شود، جوجه به پایین منتقل می‌گردد و مواد مغذی موجود در سفیده رشد آن را سرعت می‌بخشد. این نکته به خصوص برای هفته اول جوجه کشی که در آن زمان جوجه هیچ سیستم گوارشی ندارد، مهم است.

چرخاندن تخم‌مرغ‌ها را می‌توان به صورت دستی انجام داد اما باید به خاطر بسپارید که این کار روزانه یکی دو بار انجام پذیرد و یا کلاً به طور اتوماتیک گردد.

یک نکته راهنما اینکه، می‌توانید یک طرف تخم‌مرغ را با علامت X و طرف دیگر آن را با علامت O نشانه‌گذاری کنید تا با استفاده از آنها بتوانید مدت زمان لازم برای چرخاندن آنها را مدیریت نمایید.

دستگاه‌های جوجه‌کشی خودکار مکانیسم‌های متفاوتی برای چرخاندن تخم‌مرغ‌ها دارند و حتی برخی از آنها نیز کاملاً قابل برنامه‌نویسی هستند. صرف‌نظر از نوع سیستم دستگاه، تخم‌مرغ‌ها باید به پهلو قرار بگیرند. توجه کنید که سمت بزرگتر تخم‌مرغ‌ها هیچگاه پایین نباشد چرا که این اتفاق سبب می‌شود که وقتی جوجه‌ها رشد می‌کنند و خارج می‌شوند، بیرون بیفتند و همان ابتدا از بین بروند. پیشنهاد ما این است که هر یک ساعت یا هر دو ساعت یک بار تخم‌مرغ‌ها را به میزان 90 درجه بچرخانید.

48 ساعت پیش از آخرین روز بیرون آمدن جوجه‌ها، چرخاندن تخم‌مرغ‌ها را متوقف کنید و آنها را در یک سطح مساوی قرار دهید. بهترین کار، جدا کردن تقسیم‌کننده‌ها، چرخاننده‌ها و نگه‌دارنده‌ها می‌باشد تا از مصدومیت احتمالی جوجه‌ها جلوگیری شود.

تنظیم رطوبت و تصفیه هوا در زمان ساخت دستگاه جوجه کشی

تنظیم نادرست رطوبت، مهمترین و اصلی‌ترین دلیل عدم موفقیت جوجه کشی است. از بین دما، رطوبت، چرخاندن و تصفیه هوا، رطوبت سخت‌ترین فاکتور برای اندازه‌گیری و کنترل دقیق به شمار می‌رود.

البته تا زمانی که تخم‌مرغ‌ها خشک نشده‌اند، جوجه‌ها به صورت مستقیم صدمه نخواهند دید. فاکتورهایی که بر رشد جوجه تأثیر مستقیم می‌گذارند، دما و چرخاندن هستند. رطوبت تنها از این جهت اهمیت دارد که تخم‌مرغ خشک نشود و جوجه بتواند درون آن به‌درستی قرار گیرد.

در دو سه روز اول، ایده‌آل آن است که وزن تخم‌مرغ‌ها به میزان 13 تا 15 درصد کاهش یابد. چنان‌چه پس از مدت زمان لازم برای بیرون آمدن، جوجه‌ها به میزان مناسبی وزن خود را از دست بدهند، تغییرات رطوبت نسبت به تغییرات دما اهمیت کمتری دارد. هر نوع اصلاحات را می‌توان بعداً برای از بین بردن خطاهای قبلی انجام داد.

میزان رطوبت دستگاه جوجه کشی از خودِ تخم‌مرغ‌ها، مخزن یا منبع آب، هوای تازه وارد شده و دمای محیط نیز تأثیر می‌پذیرد. معمولاً همه دستگاه‌های جوجه‌کشی مخزن آب و حفره‌های مخصوص تصفیه هوا دارند و برخی نیز به کنترل‌ها و نمایشگرهای دیجیتالی مجهز هستند. مدل‌های فوق پیشرفته، حتی سیستمی دارند که امکان تنظیم رطوبت را به صورت اتوماتیک می‌دهند.

رطوبت معمولاً با %RH نمایش داده می‌شود ولی برخی اوقات و در کتب و منابع قدیمی، با عناوین دیگری نیز به چشم می‌خورد.

اگر رطوبت زیاد شد، باید فرآیند تصفیه هوا بهتر انجام شود. چنان‌چه دستگاه جوجه کشی شما دکمه مخصوص را ندارد، می‌توانید ظرف آب را بیرون بیاورید. در هر جایی که رطوبت زیاد است، شاید دستگاه پس از چند روز خشک شود. در صورتی که رطوبت کم شد، میزان تصفیه‌سازی هوا را کاهش دهید و یا آب بیفزایید. در نواحی بسیار خشک، شاید بهتر باشد از پدهای بخارساز یا کاغذهای با قدرت جذب بالا استفاده کنید تا سطح مایع موجود در مخزن آب را ارتقاء دهید.

اندازه‌گیری مستقیم RH آسان نیست و طبیعتاً هزینه‌بردار خواهد بود. رطوبت‌سنج‌های ارزان را می‌توان در بازار یافت اما نباید انتظاراتتان را از آنها بالا ببرید. بر این اساس، چنان‌چه خودِ دستگاه جوجه کشی نشانگر دیجیتالی میزان رطوبت ندارد، باید با چراغ‌های مخصوص، درون تخم‌مرغ‌ها را ببینید و یا در بهترین حالت وزن آنها را بگیرید.

اگر سلول‌های هوا بزرگتر از حد انتظار بودند، آب زیادی از بین رفته و رطوبت باید افزایش یابد. در سمت دیگر، اگر سلول‌های هوا کوچکتر از حد انتظار بودند، رطوبت باید کاهش یابد. توجه داشته باشید که هر چه فرآیند جوجه کشی به روزهای آخر خود نزدیک‌تر می‌شود، سلول‌های هوا بزرگتر می‌گردند.

اگر قبل از قرار دادن تخم‌مرغ‌ها در دستگاه جوجه کشی آنها را وزن و سپس در بازه‌های زمانی مختلف، دوباره جرم آنها را اندازه‌گیری کنید، می‌توانید فرآیند کاهش وزن را روی نمودار ثبت نمایید.

اگر تخم‌مرغ‌ها بیش از حد وزن از دست داده‌اند، رطوبت باید افزایش یابد و بالعکس.

فراموش نکنید که مخزن آب را در بازه‌های زمانی مختلف بررسی نمایید تا رطوبت بدرستی تنظیم شود.

وضعیت تخم‌مرغ در روزهای 5 و 10 جوجه‌کشی
وضعیت تخم‌مرغ در روزهای 5 و 10 جوجه‌کشی

اگر سلول‌های هوا بزرگتر از حد انتظار بودند، آب زیادی از بین رفته و رطوبت باید افزایش یابد. در سمت دیگر، اگر سلول‌های هوا کوچکتر از حد انتظار بودند، رطوبت باید کاهش یابد. توجه داشته باشید که هر چه فرآیند جوجه کشی به روزهای آخر خود نزدیک‌تر می‌شود، سلول‌های هوا بزرگتر می‌گردند.

اگر قبل از قرار دادن تخم‌مرغ‌ها در دستگاه جوجه کشی آنها را وزن و سپس در بازه‌های زمانی مختلف، دوباره جرم آنها را اندازه‌گیری کنید، می‌توانید فرآیند کاهش وزن را روی نمودار ثبت نمایید.

اگر تخم‌مرغ‌ها بیش از حد وزن از دست داده‌اند، رطوبت باید افزایش یابد و بالعکس.

فراموش نکنید که مخزن آب را در بازه‌های زمانی مختلف بررسی نمایید تا رطوبت بدرستی تنظیم شود.

فضای تمیز

دستگاه‌های جوجه کشی گرم و مرطوب هستند بنابراین بهترین فضا برای رشد باکتری‌ها می‌باشند. چنان‌چه آنها را بعد از آخرین جوجه کشی تمیز نکنید، روی دیواره جرم می‌ماند و احتمال خیلی زیاد نوبت‌های بعدی جوجه کشی را نیز تحت تأثیر منفی قرار می‌دهند.

امروزه شرکت‌های حرفه‌ای سازنده دستگاه جوجه کشی از مواد تمیزکننده بهره می‌برند تا مشکل آلودگی محصولاتشان را کاهش دهند. ایده‌آل‌ترین کار این است بعد از یک نوبت جوجه کشی، دستگاه را کاملاً خشک و تمیز کنید و سپس نوبت بعدی را آغاز نمایید.

اگر در دستگاه تخم‌مرغ‌های شکسته و یا پوست‌های تکه‌تکه شده وجود داشت، به هیچ عنوان مرحله بعدی جوجه کشی را شروع نکنید. در مجموع، باید هر نوع ماده و ذره باقیمانده از مراحل پیشین جوجه کشی را از بین برد. اگر مجبور به شستن تخم‌مرغ‌ها هستید، آنها را با مایع گرم‌تر از دمای خودشان بشویید تا وقتی سایزشان بزرگتر می‌شود، آلودگی به درون آنها نفوذ نکند.

نکات راهنمای مربوط به دوران جوجه کشی

حتی با وجود بهره‌مندی از جدیدترین و پیشرفته‌ترین دستگاه‌های جوجه کشی نیز فرآیند انجام این کار سریع‌تر صورت نخواهد پذیرفت. جوجه مرغ به 21 روز، جوجه اردک، بوقلمون و مرغ دریایی به 28 روز، جوجه غاز به 30 روز، جوجه کبک و قرقاول به 24 روز و جوجه بلدرچین به 18 روز زمان نیاز دارند تا سر از تخم بیرون بیاورند.

شما می‌توانید از روز پنجم جوجه کشی داخل تخم‌ها را ببینید تا سایز و هوای موجود در آنها را بررسی و وضعیت جوجه‌ها را چک کنید. برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید، بهتر است یک تخم را در یک اتاق تاریک جلوی یک چراغ نگه دارید. چراغ‌های پیشرفته امروزه، معمولاً LED دارند زیرا این نوع لامپ‌ها نورانی‌تر و کم‌مصرف‌تر هستند و گرمای کمتری تولید می‌کنند و احتمال اینکه به جوجه‌ها آسیب برسانند کمتر است.

در ابتدا یک جوجه کوچک و چند رگ باریک خونی را خواهید دید. همزمانی که جوجه رشد می‌کند، به سختی می‌توان جزئیات را مشاهده کرد اما امکان دیدن تکان‌های او وجود دارد. تخم‌هایی که فاقد نطفه لازم هستند و یا خراب شده‌اند، می‌بایست جدا شوند تا سایر تخم‌ها را خراب نکنند.

در پایان اشاره کنیم که جوجه کشی زمان‌بر است. معمولاً 24 ساعت طول می‌کشد تا پس از اینکه جوجه برای اولین بار پوست تخم را شکست، بیرون بیاید بنابراین صبور باشید و هیچ‌گاه وسوسه نشوید که بخواهید آن را کمک کنید. همچنین، تا زمانی که پرهای آنها خشک نشده‌اند، جوجه‌ها را به جای دیگری انتقال ندهید زیرا ممکن است سرما بخورند. مطمئناً صبر شما جایزه‌ای خواهد داشت که یک موجود پوشیده از پر کوچک خواهد بود!!!.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *