- ابزارآلات و آهنربا
-
ابزارآلات
- ابزار اندازه گیری (مولتیمتر، کولیس و . . .)
- ابزار سوراخکاری (مته، سه نظام، چهار نظام، پنج نظام و . . .)
- ابزار و تجهیزات کار (پیچ گوشتی، انبردست، سیمچین، پنس و . . .)
- برد بورد، فیبر خام و سوراخدار (فیبر مدار چاپی و PCB)
- پیچ و اسپیسر (پیچ و مهره رباتیک و اسپیسر پلاستیکی و فلزی)
- سیم و کابل (سیم افشان، فلت، باندی، کابل شارژ، پرینتر، و . . .)
- لحیمکاری (هویه، نوک هویه، پایه هویه، سیم لحیم، روغن لحیم و . . . )
- منبع تغذیه، باتری و جاباتری (باتری قلمی، نیم قلمی، کتابی و . . . )
-
ابزارآلات
- برد هوشمند
- پرینتر سه بعدی
- رباتیک و پروازی
- ماژول
- قطعات الکترونیک
- کیت الکترونیکی و انواع جعبه
- موتور
- اصناف مختلف
برد رزبری پای 5 رسماً معرفی شد + تیزر و مشخصات فنی
بالأخره پس از کشوقوسهای فراوان، برد رزبری پای 5 در روزهای پایانی ماه اکتبر سال 2023 معرفی شد. این برد هوشمند که دارای دو نمونه رم 4 و 8 گیگابایت با برچسب قیمتی (به ترتیب) 60 و 80 دلار است، تقریباً از هر نظر نسبت به بردهای نسلهای قبل پیشرفتهتر شده تا تجربه کاربران از کار کردن با آن ارتقاء یابد. رزبری پای 5 ویژگیهای تازهای دارد؛ مثلاً در مقایسه با برد نسل پیش سرعتش دو برابر شده و نخستین محصول کمپانی Raspberry Pi به شمار میرود که تراشه آن در انگلستان ساخته شده است.
فهرست مطالب
ویژگیهای کلیدی برد رزبری پای 5
- پردازنده مرکزی 64 بیتی چهار هستهای با فرکانس 2.4 گیگاهرتز به نام Cortex-A76
- خروجی صفحه نمایش دوگانه پورت HDMI با کیفیت 4K و 60 فریم بر ثانیه
- رمزگشای HEVC با کیفیت 4K و 60 فریم بر ثانیه
- وایفای دوبانده 11ac
- بلوتوث نسخه 5 و LE
- رابط پرسرعت microSD با پشتیبانی از حالت SDR104
- دو پورت USB 3.0 با پشتیبانی همزمان از سرعت 5 مگابیت بر ثانیه
- دو پورت USB 2.0
- دارای پورت گیگابیت اترنت با پشتیبانی از PoE+
- دو گیرنده و فرستنده 4 خطی دوربین و صفحه نمایش MIPI
- یک رابط انتقال سریع PCIe 2.0
- هدر استاندارد 40 پین GPIO
- ساعت لحظهای
- دکمه پاور
بر خلاف رویه سالیان قبل، اینبار پیش از آنکه برد رزبری پای 5 وارد بازار شود، تصمیم به معرفی آن گرفتهایم. شما این امکان را دارید تا با پیش خرید این برد هوشمند، در آیندهای نزدیک محصول مدنظر را در اختیار بگیرید.
پیش از آنکه رسماً به معرفی برد رزبری پای 5 بپردازیم، باید بگوییم که رزبری پای در بیانیهای رسمی به نوبه خودش از تمامی برنامهنویسی و تولیدکنندگانی که کمک کردهاند این برد هوشمند به جایگاه فعلی برسد، تشکر میکند. این شرکت ضمناً بیان کرده که مشتریان این کمپانی در زمان تأمین کالاها و حل کردن مشکلات زنجیره توزیع همواره در کنار او بودهاند. رزبری پای قدردان همه بوده و در تلاش است تا پایان سال جاری میلادی برد رزبری پای 5 را به دست همه کسانی که میخواهند آن را خریداری کنند، برساند.
تاریخچهای کوتاه درباره بردهای رزبری پای
در ژوئن 2019، اولین نسخه از رزبری پای 4 که نخستین برد سازگار با رایانهها بود، به بازار آمد. سرعت این برد با بهرهمندی از پردازنده Cortex-A72 با فرکانس 1.5 گیگاهرتز در مقایسه با رزبری پای اولیه که در سال 2012 به بازار آمد، حدود 40 برابر بیشتر بود. زمانبندی شرکت رزبری پای بینظیر بود به طوری که در ماه مارس سال 2019 که تعداد زیادی از مدارس تعطیل شدند، هزاران دانشآموز از رزبری پای 4 به عنوان رایانه اصلی خود استفاده کردند.
در پایان اشاره کنیم که تولید و طراحی برد رزبری پای 5 یک پروژه هفت ساله و 25 میلیون دلاری بوده که دهها سازمان و صدها نفر از افراد در آن دخیل بودهاند.
در چهار سال اخیر تاکنون، رزبری پای 4، رزبری پای 400 و ماژول رایانه 4 به برد هوشمند مورد علاقه محققین، برنامهنویسان و مهندسان تبدیل شده است. رایانههای رزبری پای 4 نسبت به بردی که در روزهای اول معرفی شده بود، تا 20 درصد سریعتر بود و سرعت هسته آن نیز به 1.8 گیگاهرتز میرسید. بر خلاف مشکلاتی که در بازار الکترونیک در دو سال اخیر با آن روبهرو بودهایم، تاکنون بیش از 14 میلیون برد رزبری پای به فروش رسیده است.
اینبار اما، قرار نیست شرایط مانند گذشته باشد زیرا شوق و اشتیاق کاربران نیز در این بازه زمانی پایانی ندارد. از سال 2016 که عصر طلایی رزبری پای 3 بود، کمپانی رزبری پای در سکوت خبری روی توسعه پلتفرم خود کار کرد و اینک تلاشها نتیجهبخش بودهاند به طوری که عملکرد پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی سه برابر بهبود یافته است و پهنای باند پورتهای ورودی و خروجی حافظه هم دو برابر شده و برای نخستین بار تراشه ساخت انگلیس روی این برد به کار رفته است.
پلتفرم و چیپست جدید در برد رزبری پای 5
سه چیپ جدید که هر کدام برای برد رزبری پای 5 طراحی شدهاند، گرد هم آمدهاند تا از نظر عملکردی این برد را وارد فاز تازه و جدیدی بکنند.
تراشه BCM2712
BCM2712 یک تراشه 16 نانومتری تولید شده توسط شرکت Broadcom است که از نظر ساختاری در مقایسه با BCM2711 موجود در رزبری پای 4 پیشرفتهتر شده است. هسته اصلی این تراشه یک پردازنده چهار هستهای 64 بیتی Cortex-A76 با سرعت 2.4 گیگاهرتز میباشد و هر کدام از حافظههای پنهان سطح 2 آن نیز در هر هسته 512 کیلوبیت ظرفیت دارند و حافظه پنهان سطح 3 هم دارای 2 مگابیت ظرفیت است.
Cortex-A76 از نظر ساختاری بهتر از Cortex-A72 خواهد بود و هم در لحظه میتواند فعالیتهای بیشتری انجام دهد و هم انرژی کمتری مصرف میکند. ترکیب هستههای جدید و سرعت پردازنده بیشتر، یک برد رزبری پای بسیار سریعتر در اختیار شما قرار خواهد داد و این امکان را به وجود میآورد تا در زمان انجام کارها، انرژی کمتری مصرف گردد.
پردازنده مرکزی جدیدتر، به یک پردازنده گرافیکی تازهتر به نام VideoCore VII نیز مجهز شده که در انگلستان طراحی گردیده و دارای درایورهای منبع باز است. یک ترازکننده سختافزاری ویدیو (HVS) میتواند به صورت همزمان دو نمایشگر با ورودی HDMI و کیفیت 4K با 60 فریم بر ثانیه را ساپورت کند که در مقایسه با رزبری پای 4 و رزبری پای 3 تعداد این نمایشگرها بیشتر شده است.
یک رمزگشای 4K با 60 فریم بر ثانیه HEVC و یک سنسور تصویر پایپلاین (ISP)، سیستم پخش چند رسانهای برد رزبری پای 5 را بسیار توانمند میسازد. برای اینکه رم سیستم را بتوان ارتقاء داد، زیرسیستم 32 بیتی LPDDR4X SDRAM در نظر گرفته شده که دارای سرعت 4267 میلیون ترانسفر بر ثانیه است که از سرعت 2000 میلیون ترانسفر بر ثانیه رزبری پای 4 بیشتر خواهد بود.
RP1 در برد رزبری پای 5
نسلهای پیشین رزبری پای از ساختار یکپارچه AP بهره میبردند حال آنکه برای بهرهگیری از برخی از قابلیتهای آنها، میبایست یک دستگاه اکسترنال و خارجی به کار میرفت و در نتیجه تمامی ورودیها و خروجیها ساختار AP را اشغال میکردند. اینک با بررسی تاریخچه رزبری پای، متوجه شدهایم که با انتقال AP به رشتههای پردازشی، برد چه از نظر فنی و چه از نظر اقتصادی ناکارآمد میشده است.
در سمت دیگر، برد رزبری پای 5 بر پایه ساختار Chiplet ساخته شده است. بر این اساس، در اینجا تنها توابع دیجیتالی، رابط کارت SD و سریعترین پورتها نظیر HDMI و SDRAM و PCI Express توسط AP عرضه شدهاند. سایر ورودیها و خروجیهای توابع، به کنترلر جداگانه I/O متصل هستند و توسط PCI Express وصل گردیدهاند.
RP1، کنترلکننده ورودی و خروجی کمپانی سازنده برای برد رزبری پای 5 است که توسط تیمی از این شرکت طراحی شده که قبلاً میکروکنترلر RP2040 را تحویل داده بود و مانند RP2040، بر روی فرآیند 40LP توسعه یافته است. این کنترلکننده دو رابط USB 3.0، دو رابط USB 2.0، یک کنترلکننده گیگابیت اترنت، دو گیرنده و فرستنده MIPI چهار لایه برای دوربین و صفحه نمایش،
خروجی ویدئویی آنالوگ، ورودی و خروجی عمومی 3.3 ولت GPIO و مجموعه معمولی از رابطهای کم سرعت نظیر PWM، I2S، I2C، SPI و UART را فراهم میکند. به علاوه، یک رابط PCI Express 2.0 چهار خطی، ارتباطی با سرعت 16 گیگابیت بر ثانیه را با BCM2712 ارائه خواهد کرد.
RP1 از سال 2016 در حال توسعه بوده و با اختلاف، پیچیدهترین و گرانقیمتترین برنامهای است که تاکنون در شرکت رزبری پای به کار رفته است. RP1 در طول سالهای اخیر، تحولات قابلتوجهی را تجربه کرده زیرا بر اساس نیازهای ما که همواره در حال تغییر بودهاند، تکامل یافته است.
گام C0 استفاده شده در برد رزبری پای 5، سومین نسخه بازطراحیشده از محصول اصلی سیلیکون است و در حالی که رابطهای آن از نظر جزئیات با BCM2711 متفاوت هستند اما از نظر عملکردی بسیار شبیه به آنها طراحی شدهاند تا سازگاری با دستگاههای رزبری پای قبلی را تضمین کنند.
DA9091 در برد رزبری پای 5
BCM2712 و RP1 توسط سومین قطعه جدید رابط چیپست، یعنی PMIC پشتیبانی میشوند. این قطعه هشت منبع تغذیه سوئیچکننده جداگانه را یکپارچه میکند تا ولتاژهای مختلف و مورد نیاز برد را تولید نماید. از جمله کاربردهای این قطعه، تأمین برق چهار فازی است که قادر به تأمین 20 آمپر جریان برای تغذیه هستههای Cortex-A76 و منطق دیجیتالی در BCM2712 میباشد.
همچون BCM2712، قطعه DA9091 نیز نتیجه همکاری چند ساله توسعهدهندگان است. همکاری نزدیک با تیم Renesas در ادینبورگ به کمپانی رزبری پای اجازه داد تا یک PMIC را که به دقت برای نیازهای مختلف تنظیم شده، تولید نماید و بتواند دو ویژگی که پرطرفدار بودند را در آن جای دهد.
این ویژگی یک ساعت لحظهای (RTC) است که میتواند توسط یک سوپر خازن خارجی یا یک سلول لیتیوم – منگنز قابل شارژ تأمین برق گردد و توسط یک دکمه شبه پاور، بتوان به صورت نرمافزاری و سختافزاری سیستمها را خاموش و روشن کرد.
دو عنصر دیگر نیز از چیپست رزبری پای 4 حفظ شدهاند. چیپ ترکیبی Infineon CYW43455 شبکه وایفای 802.11ac دو بانده و بلوتوث 5.0 یا LE را ارائه میکند حال آنکه خودِ چیپ تغییر نکرده اما با یک ریل تغذیه، قدرت سوئیچ شده اختصاصی برای مصرف کمتر انرژی فراهم گردیده و به BCM2712 از طریق رابط SDIO ارتقایافتهای که حالت DDR50 را برای توان خروجی بالاتر پشتیبانی میکند، متصل شده است.
همچون رویههای پیشین، اتصال اترنت توسط PHY گیگابیت اترنت BCM54213 فراهم میشود که حالا در زاویه 45 درجه قرار دارد تا برای اولین بار در رزبری پای شاهد چنین چیزی باشیم.
انقلاب برد رزبری پای 5 از نظر ظاهری
از نظر ظاهری، برد رزبری پای 5 شباهت زیادی به بردهای نسلهای پیشین خود دارد و در حالی که سایز آن به اندازه یک کارت اعتباری است اما از نظر شکل و شمایل، بهبود یافته تا این پیشرفتها با چیپست جدید و بروز همخوانی داشته باشد.
کمپانی رزبری پای جک آنالوگ صدا و تصویر را از روی برد رزبری پای 5 حذف کرده است. با این وجود، جک ویدیو که توسط RP1 توسعه یافته، در قسمت لبه پایینی این برد به چشم میخورد.
اینبار یک جفت کانکتور FPC داریم که در فضایی که قبلاً توسط جک چهار قطبی و اتصال دوربین اشغال شده بود، قرار گرفتهاند. اینها رابطهای چهار لایه، MIPI هستند که از پینهای با چگالی بالاتری استفاده میکنند و در نسلهای مختلفی از بخش ورودی و خروجی ماژول محاسباتی یافت میشود و جزو رابطهای دوطرفه برقرارکننده ارتباط به شمار میروند؛ این بدان معناست که هر کدام میتواند به دوربین CSI-2 یا نمایشگر DSI متصل شود.
فضای سمت چپ برد که قبلاً توسط اتصال نمایشگر اشغال شده بود، حالا شامل یک متصلکننده FPC کوچکتر است که یک لاین از اتصال PCI Express 2.0 را برای دستگاههای پردازشی با سرعت بالا فراهم میکند.
جک گیگابیت اترنت به موقعیت پیشین خود در گوشه پایین سمت راست برد بازگشته است حال آنکه قبلتر در رزبری پای 4 در گوشه بالا سمت راست قرار گرفته بود. البته اینبار این جک با خود چهار پین کانکتور PoE را به همراه آورده که با سادهتر شدن شیوه طراحی برد، PoE و PoE+ HATs را فدای سازگاری با بردهای پیشین کرده است.
در نهایت، ما دو عدد حفره برای نصب یک هیت سینک، به همراه کانکتورهای JST برای باتری RTC (دو پین)، از بین برنده باگ Arm و UART (سه پین)، فن با کنترل PWM و بازخورد چهار پین را داریم.
طراحی در کمبریج، تولید در ولز
مانند تمامی محصولات پرچمدار کمپانی رزبری پای، رزبری پای 5 نیز در مرکز فناوری سونی انگلستان در پنکود، جنوب ولز ساخته شده است. از زمان عرضه اولین کامپیوتر رزبری پای در سال 2012، همکاری با شرکت سونی آغاز شده و با قاطعیت میتوان گفت که تولید محصولات داخل انگلستان، دارای مزایایی است که باعث میشود تولیدات ما به صورت قابل اعتماد، ارزان و در مقیاس بزرگ ساخته شوند. یک دهه تعامل مکرر با تیم سونی به رزبری پای کمک کرده تا درک بهتری از طراحی محصولاتی که میتوانند به صورت قابل اعتماد، ارزان و در مقیاس بزرگ ساخته شوند، پیدا کند.
رزبری پای 5 با معرفی چند نوآوری تولیدی همراه است. یکی از این نوآوریها، مرتبسازی اتصالات است که کیفیت محصول را بهبود میبخشد، تولید را افزایش میدهد و مرحله لحیمکاری گران و مشکل مصرف انرژی بیش از حد را حذف میکند. دیگر نوآوری شامل یگانهسازی پنل کاملاً مسیریابی شده برای لبههای تمیزتر برد و رویکرد جدیدی در آزمایش تولید است که از تجربیات کمپانی رزبری پای در آزمایش کنترلکننده میکرو RP2040 الهام گرفته شده است.
لوازم جانبی برد رزبری پای 5
همانطور که همیشه هر پرچمدار رزبری پای با لوازم جانبی جدیدی همراه است، اینبار برد رزبری پای 5 نیز از این قاعده مستثنی نیست. تغییرات در شیوه طراحی، رابطهای جدید، عملکرد بالاتر و افزایش ناچیز در زمینه انرژی مصرفی باعث شده که برخی از لوازم جانبی موجود بازطراحی و برخی دیگر به صورت کاملاً جدید توسعه داده شوند.
قاب و کیس
قاب به روز شده رزبری پای 5 با قیمت 10 دلار، با استفاده از اصول زیباشناختی برد رزبری پای 4 طراحی شده اما از ویژگیهای جدید، سازگاری بیشتر و مزیت بهبود شیوه مدیریت حرارت بهره میبرد.
یک فن 2.79 یکپارچه از نوع CFM با بلبرینگ دینامیک برای کاهش نویز و عمر کاری بیشتر انتخاب شده که به پینهای JST در رزبری پای 5 متصل میشود تا خنککنندگی با کنترل دما به صورت همزمان انجام پذیرد. هوا از طریق یک شکاف 360 درجهای زیر درپوش جذب شده و به سمت هیت سینک متصل به BCM2712 AP هدایت میشود و از طریق شکافها و تهویه هوا در پایه خروجی بیرون میرود.
رزبری پای طول کیس را افزایش داده و ویژگیهای نگهداری را تنظیم کرده تا امکان قرار دادن برد رزبری پای 5 بدون خارج کردن کارت microSD را فراهم کند و با حذف قسمت بالایی قاب، اینک امکان قرار دادن چندین قاب روی فن با استفاده از فاصلهگذارها و توسعهدهندههای سربرگ GPIO وجود دارد.
مانند تمامی محصولات پلاستیکی، قاب جدید رزبری پای توسط شرکای این شرکت در منطقه غربی میدلندز انگلستان ساخته شده است.
هیت سینک فعال
رزبری پای 5 برای مدیریت فشار به وجود آمده، بدون خنککننده فعال طراحی شده است. کاربرانی که میخواهند بدون محافظ و تحت بار سنگین مداوم فعالیت خود را انجام دهند، میتوانند بدون کاهش سرعت، از آپشن اضافه کردن یک هیت سینک فعال بهره ببرند. این هیت سینک از طریق دو سوراخ به برد و به همان چهار پین JST فن کیس متصل میشود.
یک پرتابکننده باد شعاعی، برای کاهش نویز و افزایش دوام انتخاب شده تا هوا را از طریق یک هیتسینک آلومینیومی استخراج کند. هم قاب و هم هیتسینک فعال قادر به نگه داشتن رزبری پای 5 در زیر نقطه کنترل حرارتی برای دماهای محیطی معمولی هستند. به طور کلی، عملکرد هیتسینک فعال در لحظاتی که برد بیش از حد توانش فعالیت میکند، مناسب خواهد بود.
منبع تغذیه 27 واتی USB-C
رزبری پای 5 انرژی مصرفی کمتری دارد و در هنگام اجرای بار کاری مشابه رزبری پای 4، به طور قابل توجهی خنکتر است. با این حال، حداکثر عملکرد بسیار بالاتر به معنای این است که برای بارهای بسیار شدید، توان مصرفی به حدود 12 وات افزایش مییابد. این در حالی است که حداکثر توان مصرفی در رزبری پای 4 به 8 وات میرسید.
هنگام استفاده از یک آداپتور 15 واتی USB-C استاندارد (5 ولت 3 آمپر) با رزبری پای 5، به طور پیشفرض باید جریان را به 600 میلیآمپر محدود کنیم تا اطمینان حاصل شود که حاشیه امن کافی برای پشتیبانی از این بار کاری را داریم. این مقدار کمتر از محدودیت 1.2 آمپر در رزبری پای 4 است اما به طور کلی برای استفاده از ماوس، کیبورد و دیگر دستگاههای پردازشی با توان کم همچنان کافی خواهد بود.
برای کاربرانی که میخواهند دستگاههای پردازشی با توان بالا مانند هارد دیسک و هاردهای SSD را به همراه و همچنین حاشیه امنی برای بار کاری بالا داشته باشند، یک آداپتور برق USB-C با قیمت 12 دلار ارائه میشود که از ولتاژ 5 ولت 5 آمپر (25 وات) پشتیبانی میکند. اگر نرمافزار رزبری پای 5 این منبع تغذیه را شناسایی کند، محدودیت جریان USB را به 1.6 آمپر افزایش میدهد و 5 وات از توان اضافی را برای دستگاههای USB ذخیره خواهد کرد. این موضوع یک امتیاز برای کسانی است که میخواهند با بیشترین ظرفیت، از رزبری پای 5 استفاده کنند.
لازم به ذکر است که کاربران میتوانند محدودیت جریان را نادیده بگیرند و مقدار بالاتر را حتی در صورت استفاده از یک آداپتور 3 آمپر مشخص نمایند. در آزمایشهای صورت گرفته، در این حالت رزبری پای 5 با پیکربندیهای معمول دستگاههای USB با توان بالاتر، به خوبی عمل و تقریباً تمام بار کاری که بیشتر از حد معمول هستند را پشتیبانی میکند.
کابلهای دوربین و نمایشگر
پینهای جدید با چگالی بالاتر از اتصالات MIPI به معنای این است که برای اتصال دوربینها، نمایشگرها و محصولات متفرقه به رزبری پای 5، نیاز به یک آداپتور وجود دارد.
برای پشتیبانی از دوربینها و نمایشگرهای موجود، کابلهای دوربین و صفحه نمایش FPC ارائه شدهاند که از فرمت با چگالی بالاتر بهره گرفته و با عنوان مینی شناخته میشود. این کابلها با طول 20، 30 و 50 سانتیمتر به ترتیب با قیمت 1، 2 و 3 دلار به فروش میرسند.
ماژول دوربین 3، دوربین با کیفیت بالا، دوربین گلوبال شاتر و نمایشگر لمسی، همگی با یک کابل استاندارد و یک کابل مینی به استاندارد با طول 20 سانتیمتر ارسال میشوند.
رابط PoE+ HAT
از اوایل سال 2024، یک رابط جدید تحت عنوان PoE+ HAT ارائه خواهد شد. این شیوه طراحی جدید، هدر PoE چهار پین دارد و دارای فرم L است که در داخل جعبه رزبری پای 5 قرار میگیرد و از نظر جریان هوا نیز مشکلی ایجاد نمیکند.
رابط PoE+ HAT جدید یک ترانسفورماتور صفحهای را بر روی فیبر مدار چاپی ارائه کرده و از شیوه طراحی شناختهشده برای حفظ کارایی بالا در کل محدوده توان خروجی 0 تا 25 وات استفاده میکند.
رابط M.2 HATs
یکی از جذابترین امکانات تازه رزبری پای 5، رابط PCI Express 2.0 با یک پیوند است. این رابط برای پشتیبانی از دستگاههای پردازشی سریع طراحی شده و در یک اتصال کننده FPC با 16 پین و فاصله 0.5 میلیمتر در سمت چپ برد قرار دارد.
از ابتدای سال 2024، یک جفت مبدل مکانیکی ارائه خواهد شد که کانکتور M.2 HATs و بخشی از M.2 استاندارد را تبدیل میکند تا به کاربران اجازه دهد یک هاردSSD NVMe و سایر لوازم جانبی با فرمت M.2 را متصل کنند. نخستین برد، که با فرم فاکتور HAT استاندارد سازگار است، برای نصب دستگاههای بزرگتر طراحی شده است. دومین برد، که از نظر ظاهری شبیه حرف انگلیسی L است،PoE+ HAT جدید را به اشتراک میگذارد، از نوع 2230 و 2242 پشتیبانی و این امکان را فراهم میکند که دستگاهها در داخل قاب رزبری پای 5 نصب شوند.
راهنمای استفاده از رزبری پای؛ نسخه پنجم
نسخه جدید راهنمای استفاده از رزبری پای، با طراحی جدید و با قیمت 24.99 دلار، راهنمای جامعی برای کامپیوترها و لوازم جانبی رزبری پای 5 است. این راهنما به طور جامع به روز شده تا نسخه آینده سیستم عامل Raspberry Pi OS بر اساس Debian Bookworm را پوشش دهد.
باتری RTC
در رزبری پای 5 یک باتری سکهای لیتیوم منگنز قابل شارژ پاناسونیک با یک افزونه دو پین JST پیشفرض و یک پد چسباندنی در دسترس قرار گرفته است. این ویژگی با قیمت 5 دلار، مناسب برای تامین برق رزبری پای 5 در زمان قطع بودن منبع تغذیه اصلی میباشد.
سیستم عامل Raspberry Pi جدیدتر و بهتر
همزمان با طراحی مراحل نهایی برنامه رزبری پای 5، تیم نرمافزاری کمپانی رزبری پای در حال توسعه نسخه جدید سیستم عامل مربوطه بوده است. این سیستم عامل بر اساس جدیدترین نسخه Debian و مشتقات آن نظیر Raspbian با نام رمز Bookworm شناخته شده و شامل بهبودهای بسیاری است.
سیستم عامل رزبری پای در میانه ماه اکتبر راهاندازی خواهد شد و تنها سیستم عامل اولیه پشتیبانی شده برای رزبری پای 5 خواهد بود. شما قادر خواهید بود این نرمافزار را در مدت کوتاهی قبل از رسیدن رزبری پای 5 به فروشگاهها دانلود کنید.