الکترونیک

DHT11 و DHT22: معرفی و مقایسه این 2 سنسور دما و رطوبت

مقایسه DHT22 و DHT11

آیا به دنبال خرید یک سنسور دما و رطوبت ارزان قیمت بوده‌اید؟ اگر شما در این شرایط قرار دارید، برای شما خبر خوشی داریم زیرا در این مطلب از بلاگ بهنام رباتیک می‌خواهیم به مقایسه DHT22 و DHT11 بپردازیم و تفاوت DHT11 با DHT22 را بیان کنیم؛ پس با ما همراه باشید.

علی‌رغم اینکه DHT11 و DHT22 نسبت به سایر حسگرهای دما و رطوبت تفاوت‌های کمتری دارند ولی هر دوی آنها از مزایایی از جمله ثبات زیاد، دوام طولانی و کم مصرف بودن بهره می‌برند. به علاوه، شما با خرید این دو سنسور دما و رطوبت، می‌توانید مقادیر اندازه‌گیری شده را با دقت بسیار زیادی ثبت و ضبط کنید.

هر دو سنسور DHT22 و DHT11 برای پروژه‌های مختلف از جمله ساخت ایستگاه‌های هواشناسی، بررسی رطوبت و دمای گلخانه‌ها، تولید سیستم‌های زیست‌محیطی و . . . بی‌نظیر هستند.

سنسورهای DHT از دو بخش عمده تشکیل شده‌اند؛ 1) ترمیستور (دارای چیپ معمولی) و 2) حسگر حساس به رطوبت. هر دو بخش نامبرده، وظیفه تبدیل سیگنال‌های آنالوگ به دیجیتال را بر عهده دارند.

مقایسه DHT22 و DHT11
اجزای تشکیل‌دهنده سنسور دما و رطوبت

آشنایی با سنسور DHT11

می‌توان سنسور دما و رطوبت DHT11 را یک حسگر مبتدی، و بسیار ارزان قیمت دانست. این سنسور می‌تواند رطوبت موجود در هوا را به صورت نسبی تشخیص دهد. در اینجا رطوبت نسبی به مقدار بخار آب موجود در هوا گفته می‌شود که از بخار آب موجود در شرایط جوی مه‌آلود متفاوت است.

به علاوه، DHT11 ماژول پرکاربرد اندازه‌گیری دما و رطوبت در بردهای هوشمند رزبری پای و آردوینو است. با این اوصاف، به خاطر مزایای متعددی که دارند، علاقه‌مندان به سخت‌افزارهای این‌چنینی DHT11 را ترجیح می‌دهند. لازم به ذکر است که سنسور دما و رطوبت DHT11 با ماژول DHT11 به خوبی کار می‌کند.

ویژگی‌های DHT11

  • کم مصرف
  • بادوام
  • بادقت
  • ارزان قیمت
  • قابلیت اندازه‌گیری رطوبت بین 5 تا 95 درصد RH با درصد خطای 5 درصد
  • قابلیت اندازه‌گیری دما بین منفی 20 تا مثبت 60 درجه سانتی‌گراد با درصد خطای 2 درصد

با مقایسه نسخه قدیمی و جدید سنسور DHT11 می‌توانیم به نکات جالبی بربخوریم. DHT11 قدیمی را ADSONG می‌نامیدند حال آنکه DHT11 جدید را ASAIR می‌نامند.

DHT11 قدیمی

DHT11 جدید

دارای سنسور مقاومت

دارای سنسور خازنی

رطوبت اندازه‌گیری بین 20 تا 95 درصد

رطوبت اندازه‌گیری بین 5 تا 95 درصد

دمای اندازه‌گیری بین 0 تا 50 درجه سانتی‌گراد

دمای اندازه‌گیری بین منفی 20 تا مثبت 60 درصد سانتی‌گراد

درصد خطای اندازه‌گیری رطوبت 1 درجه سانتی‌گراد

درصد خطای اندازه‌گیری دما 0.1 درجه سانتی‌گراد

با این مقایسه، می‌توانید به خوبی مشاهده کنید که DHT11 جدید از نظر بررسی دما و رطوبت پیشرفته‌تر شده و درصد خطای کمتری دارد.

مقایسه DHT22 و DHT11
یک سنسور دما و رطوبت چگونه فعالیت می‌کند؟

آشنایی با سنسور DHT22

DHT22 را بعضاً با نام‌های RHT03 یا AM2302 نیز می‌شناسند. سنسور DHT22 یک سنسور حساس به دمای بسیار بادقت و یک حسگر حساس به رطوبت دارد. این محصول از تکنولوژی ماژول دریافت دیجیتالی و فناوری تشخیص دقیق دما و رطوبت بهره می‌برد. هدف از قرار دادن چنین امکاناتی آن است تا کاربر مطمئن شود که نتایج به دست آمده از DHT22 قابل اتکا بوده و این سنسور دوام زیادی دارد.

به علاوه، DHT22 به یک المان تشخیص‌دهنده و یک المان اندازه‌گیری بادقت دما که به میکروکنترلر 8 بیتی متصل شده، مجهز گردیده است تا عملکرد سریعی داشته باشد. با این اوصاف، DHT22 کیفیت بالایی دارد، به سرعت نتایج را نشان می‌دهد، عملکرد سریعی خواهد داشت و از قابلیت عدم تداخل داده‌ها بهره می‌برد.

مهمترین ویژگی‌های سنسور دما و رطوبت DHT22

  • ابعاد بسیار کوچک
  • کم مصرف
  • توانایی تشخیص سیگنال‌ها در فاصله بیش از 20 متر
  • بسیار پرکاربرد
  • رطوبت قابل اندازه‌گیری بین 0 تا 99.9 درصد RH با دقت 2 درصد
  • دمای قابل اندازه‌گیری بین منفی 40 تا مثبت 80 درجه سانتی‌گراد با دقت 0.5 درجه سانتی‌گراد

نکته: توجه داشته باشید که سنسور ماژول DHT22 به صورت جداگانه به فروش خواهد رسید. به علاوه، اتصال آن با توجه به دارا بودن 3 پایه بسیار آسان است. در این میان، چنان‌چه می‌خواهید این سنسور را با یک سیم بزرگتر متصل کنید، تنها کاری که باید انجام دهید، بهره‌گیری از یک مقاومت پول‌آپ می‌باشد.

تفاوت DHT11 با DHT22

مقایسه DHT22 و DHT11
مقایسه DHT22 و DHT11

 

DHT11

DHT22

دمای قابل اندازه‌گیری

منفی 20 تا مثبت 60 درجه سانتی‌گراد

منفی 40 تا مثبت 80 درجه سانتی‌گراد

دقت دمای قابل اندازه‌گیری

2 درجه سانتی‌گراد

0.5 درجه سانتی‌گراد

رطوبت قابل اندازه‌گیری

5 تا 95 درصد RH

0 تا 100 درصد RH

دقت رطوبت قابل اندازه‌گیری

5 درصد

2 درصد

قیمت

حدوداً 6 دلار

حدوداً 10 دلار

 

به صورت خلاصه بگوییم که DHT22 از هر نظر از DHT11 برتر است این برتری شامل دقت اندازه‌گیری رطوبت و بازه اندازه‌گیری دما و رطوبت می‌شود. در این بین، DHT22 تنها یک نقطه ضعف دارد و آن هم اینکه از DHT11 گران‌تر است. با این حال، اگر تصمیم به خرید DHT11 گرفتید، بدانید که برای پروژه شما مشکلی پیش نخواهد آمد زیرا کاربرد گسترده‌ای دارد.

به طور کلی، هر دو سنسور DHT22 و DHT11 از نظر قابلیت بررسی دما و رطوبت مبتدی هستند و به همین خاطر برای پروژه‌های دانشجویی مناسب خواهند بود. هر دو این سنسور دما و رطوبت از پین دیجیتالی بهره می‌برند و به کندی فعالیت می‌کنند.

مقایسه DHT22 و DHT11 از نظر ساختار داخلی

مقایسه DHT22 و DHT11 از نظر ساختار داخلی
ساختار درونی سنسور دما و رطوبت

حال بیاید نگاهی به ساختار داخلی این دو سنسور دما و رطوبت بیاندازیم. این حسگرها دارای یک مقاومت حرارتی (ترمیستور)، یک حسگر رطوبتی و یک چیپ مبدل دیجیتال هستند.

برای اندازه‌گیری رطوبت از یک حسگر استفاده می‌شود که دارای دو پایه است و بین آنها یک لایه نگهدارنده رطوبت قرار دارد. با تغییر رطوبت، میزان رسانایی این لایه تغییر می‌کند و منجر به تغییر مقاومت بین دو پایه خواهد گردید. این مقاومت محاسبه شده توسط چیپ، به صورت یک داده برای محاسبه رطوبت محیط به کار می‌رود.

از طرفی، برای محاسبه دما در سنسور DHT11 و حسگر DHT22، از یک مقاومت حرارتی یا ترمیستور استفاده می‌شود. ترمیستور در واقع یک مقاومت متغیر است که میزان مقاومت آن به نسبت تغییر دمای محیط، عوض می‌شود. این ترمیستورها از ذوب و ترکیب موادی همچون پلیمر و سرامیک تولید گردیده‌اند که باعث خواهند شد کوچک‌ترین تغییر در دمای محیط، بیشترین تأثیر را روی مقاومت آن بگذارد. این نوع مقاومت‌ها از نوع (Negative Temperature Coefficient) NTC می‌باشند. NTC به معنای ضریب حرارتی منفی است؛ یعنی با افزایش دما، میزان مقاومت مدار کاهش می‌یابد.

تفاوت DHT11 با DHT22 از نظر تغذیه سنسور

مقایسه DHT22 و DHT11
پین‌های سنسور دما و رطوبت DHT11

ولتاژ تغذیه این دو سنسور دما و رطوبت بین 3 تا 5 ولت DC است. نکته‌ای که بایستی برای حفظ سلامت سنسور رعایت کنید این است که نباید بلافاصله پس از برقراری تغذیه مدار، دستوری به آن ارسال کنیم. این مسئله به خاطر این است که در لحظه‌ای که تغذیه مدار متصل می‌شود، ممکن است مدار سنسور در زمانی کمتر از یک ثانیه، دچار ناپایداری گردد. برای حل این مشکل بهتر است تا یک ثانیه پس از برقراری تغذیه صبر و سپس برای ارسال دستور به مدار اقدام کنیم و یا یک خازن 100 نانوفاراد بین پایه تغذیه و زمین بگذاریم.

جمع‌بندی

از نظر دقت، DHT11 نسبت به DHT22 در سطح پایین‌تری قرار دارد. البته DHT11 مقدار دما و رطوبت کمتری را اندازه‌گیری می‌کند. به غیر از این مورد، دی اچ تی 11 کُندتر، ارزان‌تر و کوچکتر است. اگر می‌خواهید پروژه‌ای که می‌سازید بادقت‌تر باشد و هزینه بیشتر برایتان اهمیتی ندارد، می‌توانید سراغ دی اچ تی 22 بروید در غیر این صورت DHT11 نیاز شما را برآورده خواهد کرد. نکته کلی این است که بر اساس کاری که می‌خواهید انجام دهید، باید اقدام به خرید یکی از این دو سنسور دما و رطوبت بکنید.

2 دیدگاه در “DHT11 و DHT22: معرفی و مقایسه این 2 سنسور دما و رطوبت

  1. علی پایز گفت:

    سلام خداقوت
    عالی بود ممنونم

    1. مدیر وب گفت:

      سلام،
      خیلی خوشحالیم که این نوشته مورد توجهتون قرار گرفته.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *