ملزومات رباتیک

انکودر

انکودر رباتیک

انکودر رباتیک چیست؟

واژه انکودر (به انگلیسی Encoder) در واقع به معنی رمز گشا یا گشاینده رمز می‌باشد. اگرچه برخی جاها انکودر را با همین نام انگلیسی خود می‌شناسند ولی قطعه‌ای که ما از آن با این نام یاد می‌کنیم، برای اندازه‌گیری دور و زاویه استفاده می‌شود.

Encoderها ابعاد، اشکال و انواع مختلفی دارند اما انکودری که ما به تولید رساندیم با سنسور مادون قرمز کار می‌کند.

قطعه‌ای که برای تشخیص سرعت استفاده می‌شود، اپتوکانتر نام دارد. اپتوکانتر از یک فرستنده و یک گیرنده مادون قرمز بهره می‌برد که رو به روی هم هستند.

آشنایی با مفاهیم انکودر رباتیک و اپتوکانتر

اساس کار انکودر رباتیک و اپتوکانتر بدین صورت است که اپتوکانتر شامل حفره‌هایی در حاشیه خود می‌باشد و در صورتی که نور مادون قرمز اپتوکانتر از میان حفره انکودر رباتیک عبور کند، اپتوکانتر فرمان خروجی می‌دهد؛ میکروکنترلر نیز از سرعت خروجی اپتوکانتر و تعداد حفره‌های انکودر متوجه می‌شود تا محور یک دور را در چه زمانی طی کرده و بدین صورت سرعت را محاسبه می‌کند.

کاربرد انکودر رباتیک

به طور کلی انکودر را می‌توان روی شفت موتورهای DC گیربکس زرد نیز قرار داد و به کمک اپتوکانترها انکودر نوری ساخت. از جمله مهمترین کاربردهای انکودر تک کانال می‌توانیم به تشخیص سرعت موتور اشاره کنیم که ما را قادر می‌سازد تا با توجه به داده‌های به دست آمده، کنترل‌های لازم را انجام دهیم. با توضیحات داده شده، دستگاه‌هایی که می‌توانند از ربات انکودر انکودر رباتیک بهره ببرند عبارتند از شمارنده‌ها و . . .

در مجموعه از جمله کاربردهای انکودرها می‌توانیم به کنترل سروو موتورها، اینورترها، اندازه‌گیری سرعت، اندازه‌گیری موقعیت، اندازه‌گیری زاویه، اندازه‌گیری جهت حرکت شفت و . . . اشاره کنیم.

انواع انکودر

انکودرها انواع مختلفی دارند اما می‌توان آنها را بر اساس موارد مختلفی دسته‌بندی کرد. اولین دسته، انکودرها از نظر تکنولوژی ساخت هستند که شامل رباتیک، نوری، مغناطیسی، خازنی، مکانیکی و . . . می‌شود. دسته بعدی انکودرها از نظر ظاهر می‌باشد که مشتمل بر انکودرهای خطی و چرخشی هستند. دسته بعدی انکودرها را از نظر شفت دسته‌بندی و به دو نوع شفت‌دار و بدون شفت تقسیم می‌کند. آخرین دسته، انکودرهایی هستند که از نظر سیگنال خروجی تقسیم‌بندی شده‌اند و شامل انکودر افزایشی، انکودر مطلق و انکودر مطلق دیسکی می‌شوند.

مزایای انکودر رباتیک

داده‌های به دست آمده از انکودر رباتیکی بسیار دقیق و قابل‌اعتماد هستند. دیگر مزیت انکودرها، وضوح بالای آنها می‌باشد. به‌روز بودن و الکترونیکی بودن نیز دو مزیت دیگر انکودرهای رباتیک می‌باشند. در نهایت، ابعاد استاندارد را هم باید مزیت آخر انکودرها تلقی کرد.

معایب انکودر رباتیک

در انکودرهای مغناطیسی احتمال تداخل مغناطیسی یا رادیویی وجود دارد. در انکودرهای نوری هم ممکن است منابع نور مستقیم با یکدیگر تداخل پیدا کنند. در نهایت، جذب آلودگی ناشی از آلودگی‌های روغنی و گرد و غبار هم آخرین عیب انکودر به شمار می‌آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *